Gevoelens van verbondenheid, vertrouwen, liefde en romantiek. Het liefdeshormoon oxytocine is hier verantwoordelijk voor, maar dat niet alleen, oxytocine doet nog veel meer! In dit blog nemen we je mee naar effecten van dit hormoon.
Wat is oxytocine?
Oxytocine is een hormoon wat je lichaam aanmaakt bij iedere vorm van aangenaam, social contact. Denk dan aan: elkaar aankijken, lichamelijke aanraking, huid-op-huidcontact, vormen van communiceren enzovoorts.
Naast dat oxytocine wordt aangemaakt bij bepaalde sociale handelingen, komt dit hormoon ook vrij bij een vrouwelijk orgasme én zit er oxytocine in de zaadcellen van een man. Het liefdeshormoon heeft een rol bij het zwemproces van de zaadcellen naar de eicel.
Wat is het effect van oxytocine?
Oxytocine wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd. Dit is omdat het eigenlijk een cruciaal ingrediënt voor iedere langdurige relatie. Het liefdeshormoon speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten en gevoelens van plezier. Dit zorgt voor binding in een relatie. Buiten dat helpt oxytocine bij het creëren van seksuele opwinding. Een superromantisch hormoon dus.
Oxytocine wekt gevoelens van verbondenheid, vertrouwen, liefde en romantiek op. Oxytocine zorgt ervoor dat mensen zich aan elkaar gaan hechten. Dit geld niet alleen voor romantieke relaties maar ook voor vriendschappen en familierelaties. Omdat er bij huid-op-huidcontact oxytocine wordt aangemaakt, wordt oxytocine naast liefdeshormoon ook wel knuffelhormoon genoemd.
Naast de romantische en liefdevolle effecten van het liefdeshormoon, zorgt oxytocine ook voor een aantal andere dingen. Zo zorgt oxytocine bij het overkomen van angst, depressie, verslavingen, autisme en anorexia. Het is een super veelzijdig hormoon dus!
Oxytocine blijft ongeveer 3 minuten in je lichaam zitten. De effecten van het liefdeshormoon kunnen tot wel 3 dagen na het aanmaken aanhouden. Aangezien oxytocine ook zorgt voor een verhoogde concentratie is seks in de ochtend dus een ontzettend goed begin van de dag!